Pivo a zdraví, aneb proč pít pivo (díl č. 2)

Díl č.2 - Vitamíny a shrnutí pozitivních účinků piva

V tomto díle popíšu několik vitamínů a provedu shrnutí pozitivních účinků piva na lidský organismus.

Vitamíny:

Pyridoxin – větší množství vitamínu B6 potřebují lidé, kteří mají velký přísun bílkovin (profesionální sportovci), ženy, které berou hormonální antikoncepci, osoby trpící celiakií a někteří chronicky nemocní lidé. Větší dávky pomáhají léčit chudokrevnost nebo nervové potíže (nervosvalová dráždivost – např. cukání víček).

Thiamin – vitamín B1 působí příznivě na nervový systém a proti únavě. Zvýšený příjem se doporučuje při otravách nikotinem, arsenem nebo olovem.

Riboflavin – je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů. Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu. Jako součást enzymů v dýchacím řetězci je nezbytný pro základní buněčný metabolismus. Zvýšenou potřebu vitamínu B2 mají lidé, kteří jsou léčeni antibiotiky, lidé trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií (Žatecké pivo Celia), cirhózou jater (bezalkoholové piva) nebo cukrovkou (Staropramen Déčko). Ženy, které užívají orální antikoncepci a osoby, které nepijí mléko, jsou také ohroženy nedostatkem riboflavinu.

Niacin - vitamín B3, též vitamín PP, kyselina nikotinová. Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi. Ve velkých dávkách niacin rozšiřuje cévy, může být proto použit i při léčbě vysokého krevního tlaku. Potřebu niacinu mají lidé s onemocněním ledvin, pití alkoholu a konzumace velkého množství sladkostí také zvyšuje potřebu vitamínu.

Kyselina listová - je ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny B-komplexu. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu. Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Je prokázáno, že podávání folacinu během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných. Podle časopisu The Lancet (350, 513, 1997) se ale ukazuje, že nižší počet postižených dětí je způsoben tím, že kyselina listová vyvolává časné potraty takto poškozených plodů. Nedostatek kyseliny listové způsobuje megaloblastickou anémii. Červené krvinky jsou zvětšené, zdeformované a jejich schopnost přenášet kyslík je omezená. Také se mohou vyskytnout poruchy růstu i neplodnost.

Pozitivní účinky umírněného požívání piva (tj. 0,5-1 l piva denně u mužů a u žen 0,-0,6 l) jsou následující:

  • Pivo má ochranný vliv na vznik a progresi aterosklerózy. Následkem toho se snižuje výskyt Ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Např. podle studie Bobáka a spoluautorů muži konzumující 4,9 l piva týdně mají asi 3x nižší riziko infarktu myokardu, u žen požívajících 0,5-4 l týdně je toto riziko dokonce asi 5x nižší.
  • Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn vodního a minerálového hospodářství.
  • Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulínu příznivě ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků.
  • Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky, a ač to zní málo uvěřitelné, je kaloricky chudší než nap. Jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. Současně se zásahem do metabolismu tuků snižuje podíl tělesného tuku u člověka.
  • Pivo je ideální přírodní prostředek proti stresu, odstraňuje napětí, podporuje družnost a porozumění (souhrn posledních tří faktorů opět působí příznivě na kardiovaskulární systém).
  • Pivo se s úspěchem používá k povzbuzení chuti a celkové podpoře trávicího procesu, je vhodné zejména u některých funkčních onemocnění zažívacího traktu.
  • Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče – působí proti vzniku žlučových a močových kamenů.
  • Antioxidační účinky některých látek mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení.
  • Dostatečné množství a vhodný poměr minerálů a vitamínů zpomaluje proces osteoporózy (řídnutí kostí).
  • Díky dokonalé, téměř dekontaminační technologii obsahuje výsledný produkt podstatně méně škodlivých látek než použité suroviny.

Příští článek vyjde opět za týden.

Použité zdroje:

  • Český svaz pivovarů a sladoven, Zpráva o českém pivovarství a sladařství
  • http://wikipedia.org

Jiří Michal

intel - Pá, 30/03/2012 - 09:42

...hele cece, neprehanej to s tim vyctem tech vitaminu, nebo nam pivo jeste zakazou a hodej ho jen do lekaren a to jeste na predpis doktora :-)

admin - Po, 02/04/2012 - 07:53

A což takový Šerák, to jsou bylinky :)