Pivo a zdraví, aneb proč pít pivo (díl č. 1)

Při mém sebevzdělávání a bádání, jsem narazil na dokument s názvem „Zpráva o českém pivovarství a sladařství“. Z tohoto dokumentu jsem provedl část výtahu, který mě natolik zaujal, že se chci o něj s Vámi podělit v několika částech.

Díl č.1 - Složení piva

Pivo je z chemického hlediska směsí různých sloučenin – makromolekul – bílkovin, sacharidů, lipidů a nukleových kyselin. Z dalších zajímavých látek uveďme ještě polyfenolové sloučeniny, hořké látky chmele. Vitamíny, minerální látky a také alkohol. Chemické složení piva se významně mění v závislosti na složení mladiny, stupni prokvašení a kvalitě výchozích surovin.
Zdrojem energetické hodnoty piva jsou především sacharidy a alkohol (10 % světlé pivo obsahuje přibližně 1510 kJ využitelné energie a 12 % pivo 1850kJ).
Pivo obsahuje více než 30 minerálních a stopových prvků, které pocházejí většinou ze sladu a vody. Kromě draslíku, sodíku a chloridů jsou zde ve fyziologicky využitelném stavu také vápník , fosfor, hořčík a křemík, prvek nezbytný pro růst kostí a zdravou strukturu pokožky.

V pivu jsou rovněž obsaženy vitamíny, nichž největší podíl mají vitamíny skupiny B-pyridoxin, thiamin, riboflavin, niacin a kyselina listová. Jeden litr piva obsahuje asi 10-30 % denní potřeby těchto vitamínů. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro řadu metabolických procesů, dále pro správné fungování nervového systému a další. Vitamíny skupiny B a kyselina listová také příznivě ovlivňují hladinu homocysteinu, Zvýšená hladina homocysteinu se považuje za jeden z rizikových faktorů při vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Polyfenoly obsažené v pivu mají antioxidační účinky a mohou chránit před škodlivým působením volných radikálů, které mají podíl na rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a nádorového bujení. Ze spektra polyfenolů a fenologických látek pocházejících ze sladu a chmele bychom měli zmínit katechin, epikatechin a xanthohumol, který má antikarcinogenní účinky.
Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče a trávicích šťáv, které pozitivně ovlivňují trávení.

Pivo můžeme zařadit mezi nápoje s relativně nízkým obsahem alkoholu (30-50 g v jednom litru). V současné době (pozn.: údaj z roku 2007) se diskutuje o pozitivním preventivním účinku alkoholu ve vztahu ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění, např. ovlivňování hladiny LDL a HDL cholesterolu. Je nutné zdůraznit, že relativně bezpečné dávky alkoholu pro zdravou dospělou osobu populaci se pohybují mezi 30 až 40 g alkoholu denně. Při vyšší konzumaci hrozí riziko poškození jater nebo nervového systému a také možný vznik závislosti.

Pivo je možné vnímat nejen jako nápoj vhodný k utišení žízně, ale také jako nápoj jisté nutriční hodnoty s vhodně vyváženým obsahem iontů, minerálních látek, vitamínů a polyfenolů.

Je třeba si uvědomit, že příznivé účinky piva na lidský organismus se mohou projevit pouze při jeho střídmé konzumaci.

V příštím článku se zmíním o jednotlivých vitamínech a provedu shrnutí pozitivních účinků piva.

Použité zdroje:

  • Český svaz pivovarů a sladoven, Zpráva o českém pivovarství a sladařství
  • http://wikipedia.org


Jiří Michal

admin - St, 28/03/2012 - 08:38

Moc ti děkuji, že mám vědecké argumenty pro moji ženu, abych si mohl dát každý den "jedno"(= 0,5 litrů) s Intym (jedno = 2,5 litrů). :)