Rodinný pivovar Michal

Chtěl bych se nepatrně podělit, jak jsem založil Rodinný pivovar Michal.
Někdo by mohl podotknout, že slovo pivovar je špatně vrstvené označení pivovaru. Správně by tento nový pivovar měl mít přízvisko „mikro“. Proto jsem se rozhodl přidat do názvu slovo „rodinný“.
Toto založení vázané na 1.1. 2012 jsem tradičně oslavil uvařením první oficiální várky piva.
Příprava byla více než poctivá a materiálu bylo potřeba převést doslova řečeno jedno plné „combi“. 30.12. ráno jsem započal s Ivou šrotováním sladu (6kg plzeňského sladu). Provedl jsem máčení a následně dekokce. Pivo bylo uvařeno na 2 rmuty.
Následovalo scezování mláta.
Chmelovar - bohužel musím konstatovat, že se projevila stále jistá nezkušenost při tomto vaření.
Pozn.: U „nulné“ neoficiální várky piva jsem přecenil množství vody a vzniklo jisté „cyklo“ pivo. Přesný výpočet měření udal 8°. (neoficiální várka byla vařena z koncentrátu)
Této chyby jsem se chtěl nyní vyvarovat a vody jsem pro jistotu přidal tak, aby pivo bylo vyvážené. Jenže jsem provedl nadstandardně poctivě chmelovar, při kterém se odpařilo více vody než jsem kalkuloval (cca o 5 litrů více). Pozn. Autora: 5l jde hodně blbě poznat v 50l hrnci bez nějaké další pomůcky pro měření objemu (tu si vyrobím). Chmelovar jsem provedl ve třech dávkách. Pro chmelovar byl použit Žatecký poloraný červeňák.
Zchlazenou mladinu jsem převedl do kvasné nádoby.
Mladina je nyní kvašena spodně.

Množství 17l s obsahem extraktu 14,7% původní mladiny.

V pátek 9. ledna jsem pivo zalahvoval. Celkem je 31 lahví Silvestrovského Staloneho speciálu 14,7° s obsahem alkoholu cca 5,6% při stáčení. Tato hodnota se může ještě lehce zvýšit při druhotné fermentaci v láhvi.

Jiří Michal

Anonym - So, 10/03/2012 - 14:08

To je výklad už protřelého pivovarníka